4. L' ESGRIMA.

La sessió d'esgrima és una de les que més m'ha agradat fins al moment. Vam realitzar aquesta sessió el dia que jugàvem amb l'equip de futbol sala d'Alzira la tercera ronda de la Copa del Rei. Jo al principi no volia participar a la classe, ja que venia arrossegant certes molesties al turmell esquerre i volia estar bé per al partit que jugava un parell d'hores després.

Ho vaig pensar durant uns instants i reflexionant, vaig aplegar a la conclusió de què com ja que tenia el turmell envenat i l'esgrima és un esport amb moviments semblants als que tinc que emprar a continuació per a la defensa al meu esport, aleshores inclús em vindrà bé jugar una estona.

Així va ser, em vaig anar provant al calfament que ens anava proporcionant Laura, l'especialista d'esgrima, i, progressivament, m'adonava de que els moviments que em produien certa preocupació per al partit, no estaven provocant-me cap tipus de molestia als jocs d'escalfament.

Una vegada realitzat el calfament composat per molts jocs dinàmics i lúdics, com el de tocar el muscle, el genoll o tocar 10 companys. Però avans que tot, ens va explicar els moviments principals de l'esgrima. Com bé ens va explicar, l'esgrima es practica a un carril al que únicament pots moure't cap avant i cap arrere, adoptant una postura amb els peus un poc atípica i deixant la mà que no sosté l'espasa a l'altura del cap, per tal d'evitar qualsevol tipus de contacte de l'extremitat amb l'espasa del contrari.

No coneixia aquest esport ni l'havia practicat mai, per això vaig estar atent a les indicacions que ens anava marcant per tal d'aprendre un nou esport per un futur docent, el qual es podria aplicar a les escoles a partir de certa edad. Al contrari, tots els jocs introductoris d'escalfament que vam fer avans de començar amb les batalles sí que es podrien aplicar des de 1er cicle de Primària per tal d'introduir aquest esport de manera progressiva i que els alumnes milloraren l'agilitat i la percepció espacial en espais reduits.

Aquest esport, segons els cotinguts del document pont a l'àrea d'Educació Física a l'etapa de Primària, el col·loquem al bloc 5 de continguts, el de jocs i activitats esportives. La meua opinió segons el que fica al currículum és que l'esgrima es practica a partir del 3er cicle de Primàri, i jo crec que si a l'escola en un futur no molt llunyà el treballara, també seria a partir d'aquestes edats. El motiu principal és que a aquest cicle apareixen els jocs d'oposició i els alumnes han de començar a saber utilitzar els espais, així com a la variació de contextos lúdics. En aquest cas, l'esgrima és un esport d'oposició en el que s'ha d'utilitzar molt bé el poc espai que es té per a practicar-lo i compensar-ho amb bona agilitat del tren inferior i els reflexos, ja que es produeixen moltes variacions del context durant la disputa.

Els moviments per a avançar i retrocedir s'anomenen marxar i trencar (romper), els quals demanen una gran agilitat, uns reflexes molt ràpids i una bona col·locació de peus que, encara que és prou peculiar, com ja he dit avans, es una posició prou similar a la defensa dels 1 contra 1 a l'esport que practique jo, el fútbol sala. El meu entrenador ha batejat aquesta acció tècnica defensiva com a "l'espadeta", amb honor i menció especial als moviments d'atac i defensa que es produeixen a l'esgrima.



Després, l'especialista ens va explicar els moviments d'atac i defensa de l'esgrima mitjançant un joc semblant al de "Simó diu", que tractava de reaccionar ràpidament al moviment que deia ella per tal de no perdre la concentració.

Quan venia el més interesant, és a dir, les partides 1vs1 amb espasa, vaig tindre que signar l'assitència ja que la convocatòria ens citava als jugadors a les 19:30 al Palau d'Esports d'Alzira, coincidint aquesta amb l'hora que conclueix la sessió. Em va saber molt de mal abandonar la sessió, ja que m'ho estava passant genial i notava molt bones sensacions al turmell on tenia la dolència. Que per cert, no sé com serien les espases ni de quin material estaven construides, pero si jo tinguera que practicar-lo amb xiquets i iquetes de 3er cicle de Primària, utilitzaria els clàssics "xurros" de piscina fets de espuma, al que li afegiriem altres tros d'espuma i li fariem dos forats, per tal d'utilitzar-ho com a protector per a la mà i facilitar l'agarre.


El millor joc d'activació per a realitzar a les sessions d'esgrima amb xiquets és qualsevol de persecució on s'intente també aplicar els moviments bàsics d'aquest esport. Per a la part principal, realitzarem el de pares i nones, el qual situarem als alumnes per parelles enfrontats al mig del camp, i depenent si el nombre que es diu és par o impar, un dels alumnes realitzar el moviment de marxar i l'altre de trencar en un espai d'uns 7-8 metres cap avant i cap arrere. Com a tornada a la calma, podriem fer un cercle i que el del mig realitzara un estirament o dos, i quan el professor pite, marxar sobre un dels companys del círcul per tal de fomentar la velocitat de reacció. El que ha tingut que romper, es col·locarà al mig i farà el mateix, i així successivament fins que finalitze la tornada a la calma.

Encara que no vaig poder concloure la sessió, sempre hi ha que quedar-se amb la part positiva de les coses. Ens havien introduït a un nou deport, el qual la majoria de la classe desconeixiem per complet i gaudirem d'una sessió molt entretinguda i dinàmica, amb un esport diferent a la pilota valenciana, requisit el qual Irene ha tingut molt a compte i cal dir que està funcionant-li el canvi de dinàmica, ja que ens ha aportat un plus de motivació i il·lusió cada vegada que acudim a una nova sessió de l'assignatura.

Espere algun dia tindre l'oportunitat de poder tornar a practicar aquest esport i, si sorgeix la possibilitat, realitzar algún combat contra algú, ja que em quedí amb moltes ganes de jugar i lluitar contra els meus companys, encara que pense que se m'haguera donat molt bé pel tema dels desplaçaments que ja hem comentat anteriorment.

Doncs bé, aquesta és la meua reflexió respecte l'esgrima, molt positiva i amb molt bones expectatives com a esport. Malgrat tot, no vam poder aconseguir la victòria a la ronda preliminar de Copa del Rei, a la que vam caure vençuts per 3-6 davant els nostres veïns de Castelló. 

Ací us deixe una imatge a la que isc practicant els moviments de marxar i trencar al partit d'aquella nit després de la sessió d'esgrima al pavelló multiusos de la facultat de magisteri. 😜 (PD: Respectant les comparacions entre ambdós esports).




Comentarios

  1. La esgrima no es un deporte del que yo tenga muchos conocimientos y pueda opinar. Además, en el grupo de la mañana esta práctica no se realizó, pero leyendo esta entrada he aprendido algunos aspectos sobre este deporte y cómo trabajarlo en el aula. Además, la propuesta didáctica de Jaume es interesante y creo que puede resultar motivadora, ya que no implica únicamente enseñar al alumnado la técnica o ejercicios en los que el docente marque lo tiene que hacer cada estudiante, sin posibilidad de que ellos den la respuesta que consideren al problema que se les plantea.
    Además, gracias a los recursos que incluye y la comparativa que hace con el fútbol (ya que es un deporte que he practicado y, en consecuencia, conozco más), se me ha hecho más fácil comprender algunos movimientos y poder imaginarme cómo se realizan. Por tanto, me ha facilitado también la lectura de la entrada.
    Si tuviese que proponer una idea para que la entrada hubiese sido más completa, habría estado interesante grabar un trozo de la clase o de algún ejercicio que se realizó y haberlo colgado. La NOTA es un 9,75.

    ResponderEliminar
  2. Tant de bo, haguérem fet el grup del matí aquesta sessió. Segons ho planteges, pense que m'haguera agradat moltíssim jugar, ja que el fet d'aprendre un esport nou des de zero em motiva. M'ocorre perquè vaig aconseguint fer moviments que instants abans m'eren impensable realitzar-los. M'ha agradat també que el comparares amb el futbol, ja que és un esport que coneguem amb més profunditat i té certes semblances amb l'esgrima. A més, ens ha parlat de com aplicar aquest esport seguint el currículum actual, fet que ens facilita l'aplicació d'aquest a les aules.

    Únicament m'ha faltat alguna imatge o exemples dels exercicis que va proposar l'especialista, ja que aquests ens poden servir a la resta per al futur.

    Enhorabona pel treball Jaume! Et pose un 9.

    ResponderEliminar
  3. ¡Bravo! Me han entrado ganas de practicar esgrima. Me parece fantástica la entrada en general, además el suceso de que se diese cuenta de que la esgrima propone movimientos que son parecidos a los de futbol sala me ha parecido algo fascinante. Nunca se me habría comparado semejante comparación cuando he visto ambos deportes alguna vez. Además, la redacción y el uso del lenguaje me parece adecuado e incitante, lo que provoca que el lector no se aburra en la lectura. Mis felicitaciones. Un 10.

    ResponderEliminar

Publicar un comentario