2. PILOTA A CULLERA

 LA PILOTA VALENCIANA A CULLERA. EL PAS DEL TEMPS. 

Cullera era, al segle XX, un dels pobles de la Ribera Baixa amb més tradició per la pilota. Es podien presenciar grans partides, sobre tot a l'especialitat de raspall, amb la presència de jugadors aficionats més importants del moment. Al meu poble, per desgràcia, no contem amb cap trinquet, així que les partides s'havien de realitzar entre l'edifici pavelló i l'antic Molí de Giner, el que actualment les noves generacions coneixem com al Mercadona del poble. En aquest punt es solia jugar a raspall, pero el que més m'ha sorprés és que al barri de Sant Francesc (imatge de baix a la dreta), el barri on he viscut sempre i visc actualment, s'ha jugat tota la vida a raspall i molts veïns del meu propi carrer, els quals ja han faltat la gran majoria, eren jugadors típics i molt coneguts al poble i a la Ribera Baixa. A més, un dels carrers del barri s'anomena Carrer Trinquet, fent així un homenatge al que tots consideraven que era el carrer de reunió de la pilota.

Segons el que he pogut parlar amb el meu avi, ell recorda que el seu pare també jugava als esports tradicionals de l'època, ja que a aquells temps els matrimonis tenien fills molt joves, per tant encara es mantenien aquelles costums. Per altra banda, si que hi havia certa diferència amb els esports que practicaven la generació dels nostres pares. Sobre els anys 70 o 80 ja havien aparegut els primers televisors i, a les notícies, dels esports que més es parlava era del futbol, ja que el Reial Madrid contava amb un gran equip i el dictador Franco era un gran seguidor d'aquest equip. Jo crec que va ser ahí quan les noves generaciones van deixar un poc abandonats els esports tradicionals per tal de practicar els nous esports, els que actualmente anomenem esports majoritaris i moderns.

Respecte als canvis que han anat produint-se, jo pense que no hi ha cap motiu concret, únicament el pas del temps. A mesura que han avançat els anys i ha anat modernitzant-se la societat, l'esport també ha canviat. Molta culpa tenen els jocs de masses, és a dir, els esports que més es retransmeteixen per televisió, els que més diners aporten, els més repercutius a nivell de jugadors, social, etc. Els xiquets d'avui en dia somnien amb pareixer-se al millar jugador de futbol, de bàsket o de tenis, i no als de pilota, escacs o altres jocs tradicionals. Els meus avis mai lis ha agradat el futbol ni cap esport majoritari. Molts avis d'amics meus si que son seguidors del futbol i altres esports, pero la gran majoria que conec jo tenen idees semblants al meu avi. 

El meu avi el que diu és que els esports majoritaris els practica la gent jove i que fins que no aparegué al televisor tot era "normal" ja que, tant a ell com a la majoria de gent major, els molesta molt que els xiquets estiguin jugant al carrer amb el baló i tinguen que aguantar els crits i les pilotades a la porta.

Per altra banda, pense que la pilota valenciana no s'ha guanyat deixar de ser l'esport per excelència, més bé els altres esports que actualment son majoritaris s'han guanyat l'estatus que tenen perquè han sabut adaptar-se i modernitzar-se, a més de les importants injecciones econòmiques que han rebut per totes les parts. La pilota no és que no s'haja adaptat ni modernitzat, al fi i al cap cada esport és com és i té les seues costums i les seues tradicions. A més, si no recibeix de l'ajuda que sí que tenen els esports majoritàris, és molt complicat realitzar aquesta modernització de la qual parlem. I encara que la pilota no siga un esport modern, als pobles valencians de la Ribera Baixa i Ribera Alta, segueix existint gran tradició i afició per la pilota, on he aplegat a veure trinquets plens de gom a gom, als quals la majoría és gent major pero també existeix representació de gent jove. 

Per últim, cal dir que a Cullera està intentant recuperar la tradició de la pilota valenciana al nostre poble. Fa uns mesos, abans de tot l'ocorregut amb la pandèmia, es dugué a terme una exposició a la Casa Consistorial de l'ajuntament, anomenada "Faixa Roja, Faixa Blava. La Pilota Valenciana", on es podien veure tot tipus d'elements històrics, peculiriatits i evolucions d'aquest esport a la nostra Comunitat i al nostre poble.  


Tots els anys s'organitzen campionats de pilota valenciana per a tots els fallers. La Junta Local Fallera de Cullera s'encarrega d'organitzar un dissabte del any, un torneig de pilota valenciana al carrer Alboraia, al barri del Raval. Es juga a la modalitat de raspall i hi ha torneig masculí i femení, i compten amb diverses categories: per a xiquets i per a adults.

També, aquesta mateixa associació organitza el campionat de Pic i Maneta, un esport clàssic al nostre poble al que participa gent amb molta qualitat i experiència. Aquest campionat és el que obri tots els anys la temporada d'esports fallers i s'ubica al pàrking Enrique Chulio, on es desenvolupen la majoria d'actes fallers gràcies a la gran quantitat de terreny que podem apreciar al vídeo següent, on també, l'ex president de la Junta Local Fallera, Ramón Marí, ens contarà les principals característiques d'aquest esport desconegut per a la gran majoria de la gent.







Comentarios

  1. La NOTA de esta entrada es un 10, por varios motivos. Por un lado, es muy completa, ya que incluye un análisis de lo que era la pilota en Cullera durante el siglo XX, imágenes que complementan la información y ayudan a construir una imagen mental del lugar de juego, incluye también una reflexión personal crítica muy interesante sobre un posible motivo por el que la pilota ha ido perdiendo popularidad, opiniones personales de un familiar que vivió la época en la que la pilota era el juego por excelencia, etc. Por otro lado, el modo de redacción hace que sea muy amena de leer y carece de faltas de ortografía.
    Quizás podría haber añadido las normas de juego o cómo organizaban las partidas, cómo hacían los materiales, etc., pero aun así, los datos proporcionados en la entrada son muy interesantes.

    ResponderEliminar
  2. Fins ara és l'entrada més completa que he llegit al llarg de diferents blogs. Has inclòs un poc d'història del teu poble, l'experiència dels teus familiars, la teua pròpia i l'evolució de la Pilota Valenciana. M'ha impactat el teu punt de vista sobre els conceptes esmentats anteriorment i la forma en què ho has fet. Tenia ganes de llegir-ne més!

    A més a més, parles sobre com podem fer per recuperar aquesta tradició, ja que ha sigut l'esport per excel·lència durant molts anys. Has fet un grandíssim treball amb aquesta reflexió. Sense dubte, et mereixes un 10!

    ResponderEliminar
  3. Me parece idónea la estructura que ha empleado para redactar esta entrada. Comenzar aportando un poco de historia sobre la pelota en su pueblo da visibilidad de que conoce de aquello que está hablando y de que se ha informado desde diferentes fuentes. Además continua ofreciendo una serie de argumentos que describen la caída de la pelota valenciana en esta época. Ofrece una visión optimista sobre la recuperación de este juego, pero a la vez realista, lo que es todavía más importante.
    Por otro lado, nombra asociaciones y publica un video donde nos permite indagar por nuestra cuenta y ver un poco más sobre la pelota en su pueblo.
    Muy buena entrada! Mi nota. 10

    ResponderEliminar

Publicar un comentario